Haber

Türkiye demokrasi ve haklar açısından nerede duruyor?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek sekiz oturumdan oluşacak Demokratik Cumhuriyet Konferansı’nın ilk gününde geçen yüzyılın muhasebesi yapıldı.

Eski AİHM Hakimi İş Türmen, Türkiye’nin hiçbir zaman demokrasi ve haklar açısından uygun bir yerde bulunmadığını söyledi. Tek bir kişinin elinde yoğunlaşmıştır. Temel hak ve özgürlükler ihlal ediliyor. Hukuk devleti ortadan kalktı. Yargı bağımsız değildir. Çoğulculuk yoktur. Tek tip bir toplum oluşturulmak istenmektedir. Demokrasi sadece seçim değildir. Seçimler ülkeyi kimin yöneteceğini belirler, nasıl yöneteceğini değil. Demokrasi bir değerler bütünüdür. Bugün kuvvetler ayrılığı da ortadan kalktı” dedi.

‘İNSANLAR SADECE BİLDİKLERİNE OY VEREBİLİR’

Seçim süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Türmen, “Seçim sadece sandıktan ibaret değil. Seçim bir süreçtir, o süreç başlamıştır. Bu sürecin sorunsuz yürümesi için ifade özgürlüğünün olması gerekir. bilgi alma özgürlüğü.İfade özgürlüğü olmadığı için halk bilgilendirilemez.”Halk ancak bildikleriyle oy kullanabilir. Bu nedenle ifade özgürlüğü kesinlikle var olmalıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı ve yeniden seçilme ihtimali hakkında da konuşan Türmen, “Burada en korkulan şey YSK’ya olan güvensizlik. YSK seçimin güvencesi ama anayasa belli. Diyor ki, ‘ İki defa seçilebilir, iki defa seçilmiştir, Anayasa’da böyle bir şey değiştirilmez, bunun amacı bakmaktır, amacı cumhurbaşkanı olan bir kişinin iki dönemden fazla cumhurbaşkanlığı yapamamasıdır. Bunun tek istisnası, parlamentonun feshedilmesidir.’ ifadeleri kullandı.

‘AZINLIKLAR MEMNUN OLMAZSA O ÜLKEDE DEMOKRASİDEN KONUŞAMAZSINIZ’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhuriyet’i değerlendirirken, “Birinci yüzyılda birçok grup ve azınlık çok acılar çekti ama değerli olan geçmişle yüzleşmek, ders almak ve aydınlık bir geleceğe yürümektir. İnşa edemeyiz” dedi. bir gelecek ve aynı hataları yapıyoruz.Bir zamanlar azınlık değildik ama azınlık yapıldık.Yaşadığımız bunca felaketle yüzleşelim, bunun bir hata olduğunu öğrenelim.Azınlıklar herkesin eşit olmasını talep ediyor. eşit vatandaşlık istiyoruz.eksik demokrasi değil tam demokrasi istiyoruz.azınlıklar turnusol “Azınlıklar keyifli değilse o ülkede demokrasiden söz edilemez.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu