Haber

Reklam sitelerinde kimlik doğrulama dönemi bugün başlıyor

Fahiş ve yanıltıcı fiyatlar ile çalışmalar devam ediyor…

Ticaret Bakanlığı, emlak ve ikinci el motorlu araç ticaretinde internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirme ve aldatma içeren ilanlar verilerek vatandaşların mağdur edildiğini tespit ederek bazı kararlar almıştı.

31 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle gayrimenkul ticareti ve ikinci el motorlu taşıt ticaretine ilişkin düzenlemelerde değişiklik yapılarak 2 aylık geçiş süresi sağlandı.

Sahte reklamların önüne geçilecek

Bu değişikliklerle reklam sitelerinde kamu kimliğinin gizlenerek sahte hesaplara reklam verilmesinin önlenmesi amaçlandı.

Buna göre, bugünden itibaren kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan veya sahibi tarafından ruhsat verilmeyen gayrimenkul veya araçların reklamının yapılması yasaklanacak.

Ayrıca emlak komiteleri ve otomobil bayileri de ellerindeki yetki belgelerini doğrulayarak satmaya yetkili oldukları araç veya gayrimenkulün reklamını yapabilecek.

Reklam sitelerine karşı sorumluluk

Düzenleme ile reklam siteleri, üye olmadan veya ilan yayınlamadan önce ikinci el araç veya gayrimenkul ilanı vermeye yetkili olduklarını doğrulamak zorunda.

Böylece tüketici mağduriyetine yol açabilecek geçersiz reklamların önlenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve reklam sitelerinde bilgi kirliliğinin önlenmesi amaçlanıyor.

Yönetmelik uyarınca mevzuata aykırı davrananlara her bir ihlal için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Süre uzatılmayacak

İlgili düzenlemenin 1 Kasım’da yürürlüğe gireceğini hatırlatan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sahte isim ve sahte hesaplarla gayrimenkul ve otomobil satışlarında fiyatları artırmaya yönelik manipülatif çabalara ağır cezalar uygulanacağını söyledi.

Bolat, bu cezadan bunları yayınlayan reklam sitelerinin sorumlu olacağını vurguladı. “Buna göre program hazırlamaları gerekiyor. Personellerini hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.”dedi.

Enflasyon üzerinden cezalar artacak, kapatma cezaları da gelecek

Torba yasa çalışmasına da değinen Bolat, şunları söyledi:

Bakanlık olarak hazırlıklarımızı yaptık, cezaları artırıyoruz. Aslında enflasyon oranı belli, onun üzerine çıkarırız ve kapatma cezası da olur. Hükümetin görüşü bu yönde. Biz aynı zamanda uygulayıcı bir kuruluşuz. Her sektörün kanunlarla düzenlemeleri vardır. Pek çok yasa ve yönetmelik var. İş hayatında kurallara uygun çalışmak gerekir. Bu kural ve düzenlemelere aykırı davrananlar otomatik olarak cezalandırılacaktır. Bunu birkaç kez tekrarlaması durumunda geçici bir kapanma dönemi yaşanacaktır.

haber-birecik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu