Ekonomi

Morgan’dan seçim sonrası için dolar/TL analizi

Morgan Stanley ekonomistleri ve stratejistleri seçim öncesi Dolar/TL’de sert bir düzeltme beklemiyordu ancak kısa vadede risklerin yukarı yönlü olduğunu değerlendirdi.

Bloomberg’in haberine göre kurum, 14 Mayıs’taki seçimi kim kazanırsa kazansın ilk etapta oranın yükseleceğini öngördü.

Aralarında Hande Küçük, Alina Slyusarchuk ve James K Lord’un da bulunduğu ekonomist ve stratejistlerin 5 Nisan’da yayımladıkları raporda, “Türk lirasını seçimlere kadar görece sabit tutma yönündeki güçlü eğilim göz önüne alındığında, yerel halkın döviz işlemleri daha fazla düzenlenmeli ve yerel halkın döviz işlemleri daha fazla düzenlenmeli. TCMB, liraya daha sıkı bir lira uygulayacak. Atılacak adımları bekliyoruz” dedi.

Cumhur İttifakı’nın seçimi kazandığı senaryo

Raporda, Cumhur İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda düşük faiz politikasının devam edeceği, finansal koşulların ve piyasa faiz oranlarının alternatif enstrümanlar ve bankacılık şubesi düzenlemeleri ile belirlenmeye devam edileceği öngörülmüştü.

Bu senaryoya ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:

Rusya ve KİK gibi bölgesel ortaklardan gelen şartlı para akımları, düzenleyici adımlar ve aktif rezerv yönetimi ile ilk aşamada döviz kurundaki düzeltme sınırlı kalsa da, yılın son çeyreğinde dolar/TL’de sert bir düzeltme bekliyoruz. yıl, artan dengesizlikler göz önüne alındığında.

Bu, politika faizlerinde kısmi bir geri dönüşü tetikleyebilir, ancak yeni bir makro politika çerçevesi getirilene kadar 2024’te muhtemelen enflasyonda yukarı yönlü bir hareket ve bir durgunlukla sonuçlanacaktır.

Millet İttifakı’nın seçimi kazandığı senaryo

Millet İttifakı kazanırsa, raporda “ilk aşamada politika faizini yüzde 30-35’e çıkarmak ve yükselişin devam edeceğinin sinyalini vermek kredibilite açısından mantıklı görünüyor” deniliyor.

Raporda bu senaryoya ilişkin şu ifadeler paylaşıldı:

Reel kurun başlangıç ​​seviyesi ve ödemelerdeki istikrardan kaynaklanan baskılar, muhalefetin kazanması senaryosunda ilk aşamada dolar/TL’de yükseliş olabileceğine işaret ediyor.

2024 yılının prestijiyle, anlamlı bir düşüş süreci ile üç çeyreklik bir daralmanın ardından, 2024 yılının ikinci yarısından sonra hızlı bir toparlanma öngörüyoruz.

Tahvil getirileri daha cazip hale gelene kadar, yabancı portföy akışlarının ağır bir biçimde geri dönmesi pek olası değil.

gokceadahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu