Haber

Çevre Bakanlığı depremzedelere yardım çalışmalarını sürdürüyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgenin eski güzel günlerine döndürülmesi için büyük çaba sarf ediyor. Bakanlık, 110 bin personelle gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. 11 ilde 930 şantiyede 450 çalışanın inşaatı tamamlandı. “Mart ayı ortasına kadar 75 bin konutun hak sahiplerine teslim edilmesi planlanırken, depremden zarar gören illerin altyapısı da verilen hibe ile yenileniyor. Bakanlığın bağlı kuruluşu olan İLBANK tarafından verilecektir.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve tarihe ‘yüzyılın felaketi’ olarak geçen depremin üzerinden bir yıl geçerken Bakanlık, 11 ilde 930 şantiyede 110 bin 450 işçiyle gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, toplamda 11 ili doğrudan etkileyen depremin ilk anından itibaren hasar tespit çalışmalarına başladı. 6 milyondan fazla bağımsız bölüm incelendi. Hasar tespit çalışmalarına göre 680 bin konut ve 170 bin ticari alandan oluşan 850 bin bağımsız bölüm, “Ciddi hasar gördü ve kullanılamaz hale geldi.”

‘REZERV ALANLARDA 207 BİN KONUT YAPILIYOR’

Açıklamada, ilk etapta depremzedeler için Bakanlıkça konteynerlerle geçici barınma alanları ve işyerleri inşa edildiği belirtilerek, “Etüdleri yapılan, sağlam temelleri olan rezerv alanlarında inşaat faaliyetlerine başlandı. Şu anda rezerv alanlarında 207 bin konutun inşaatı hızla devam ediyor.Ayrıca kentin hafızasını barındıran üssün “Etkileri yapılan sağlam temeller üzerindeki 50 bin konutun da etap etap ihaleleri yapılıyor ve ihaleleri yapılıyor” İnşaat başlıyor” denildi.

’50 BİN ÇELİK KÖY EVİ YAPILIYOR’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem bölgesinde yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığında 15 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’ sonuç bildirgesinde afet bölgesindeki çelik köy evlerinin üretimine başlandı. ‘Çelik konstrüksiyondan köy evi yapılması’ teklifiyle şu anda 50 bin çelik köy evi yapılıyor.” Bir kısmının yapımına başlandı, bir kısmının ise ihalesi sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde deprem bölgesinde yapımı devam eden ve ihale aşamasında olan konut sayısı 307 bin 66’ya ulaştı. Bakanlık koordinasyonunda deprem bölgelerinde zemin etüdü ve kentsel tasarım amaçlı mikrobölgeleme ve zemin etüt çalışmaları . mimari proje, imar planı ve uygulamaları, vatandaşların bilgilendirilmesi ve uzlaşma sağlanması GEDAŞ tarafından yürütülmektedir. TOKİ Emlak Konut ve İnşaat İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bölgede üretimi devam eden afet evleri ve köy evlerinin teslimatlarına başlandı. 3 Şubat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Hatay’da düzenlenen konut teslim töreninin ardından TOKİ ve İnşaat İşleri’nin Gaziantep’te yaptırdığı kalıcı konutlar 4 Şubat’ta hak sahiplerine teslim edildi. Şubat ayında toplam 45 bin konutun kura çekimi yapıldı. 901 konut tamamlanarak depremzedelere teslim edilecek. Mart ortasına kadar 30 bin konut için daha kura çekilecek. 2 ay sonunda toplam 75 bin 364 konut tamamlanarak depremzedelere teslim edilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da evleri yıkılan depremzedelerin arazilerinden uzaklaşmamaları için projeler hayata geçirdi. ‘Yerinde dönüşüm’ kampanyasıyla afetzedelere yardım sağlandı. Depremzedelerin bir an önce güvenli yuvalara, sıcak yuvalara ulaşabilmesi amacıyla başlatılan kampanya kapsamında 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli ve faizsiz hibe ve krediler veriliyor. Etüdlerin yapıldığı sağlam alanlarda inşaat faaliyetlerinin planlandığı Yerinde Dönüşüm projesine başvurular 255 bine ulaştı. Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında, TOKİ güvencesinde, hibe ve kredi desteği alarak, Bakanlık kontrolünde, zemin etütleri ile sağlam temeller üzerinde kendi konutlarını inşa etmek isteyen yaklaşık 15 bin vatandaş, inşaatına başladı. işlem. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen kentlerin meydan ve ana caddelerine özel önem veriyor. Bu bağlamda kent meydanları; Tarihi ve kültürel varlıkların korunması ilkesiyle yeniden canlandırılıyor. Özellikle depremden en çok etkilenen il ve ilçelerde meydanlar ve meydanlara giden ana caddeler Bakanlık tarafından yeniden canlandırılıyor. Bu kapsamda Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da hummalı çalışmalar sürüyor. “Tarihi eserler korunurken, kent meydanları da afete dayanıklı bir şekilde yeniden canlandırılıyor.”

altintashaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu