Haber

90’lar Alarmına geri dön! Özgür Demirtaş, Steve Hanke ile Daron Acemoğlu Arasına Ulaşamadı

Mali Müşavirler Vakfı (HUV), İstanbul’da ‘Yakın Gelecekte Dünya ve Türkiye’ konulu bir panel düzenledi. Panelin açılış konuşmasını HUV Lideri Ahmet Eren yaptı ve çok sayıda değerli konuğu ağırladı. prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Massachusetts Institute of Technology’den Prof. Daron Acemoğlu ve Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Dr. Steve Hanke de bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı.

Mali Müşavirler Vakfı’nın (HUV) düzenlediği “Yakın gelecekte Dünya ve Türkiye” konulu panelde açılış konuşmasını yapan Önder Ahmet Eren’in ardından Prof. Dr. Özgür Demirtaş çıktı.

Deneyimli bir moderatör olarak övülen Özgür Demirtaş, MIT Prof.

prof. Dr. Daron Acemoğlu sunumunda yapay zekadan başlayarak sanayi devriminden bu yana yaşananları ele aldı. Teknolojinin gücüne değinen Acemoğlu, insan faktörünün vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ve dünyanın tespit ve grafiklerinin de yer aldığı sunumunda Acemoğlu, her zamanki gibi ‘demokrasi’ vurgusunu da yaptı. Türkiye’nin ekonomik verilerinde 2000 sonrası dönemi ele almak yerine 1970’ler-1980’lerden başladı. Büyüme odaklı ekonomide küresel ve yerel gelişmelerde alt gelir grubunun uzun yıllar boyunca gerilemesine değinirken, orta sınıfın son yıllarda nasıl erozyona uğradığına dikkat çekti. Özellikle ihracatta ‘teknoloji’ eksikliği, özellikle Türkiye’nin büyümesi konusunda uyarılarda bulundu.

prof. Dr. Steve Hanke sunumunda para arzı üzerinde yarattığı enflasyonist etkiyi vurgularken, ekonomiyi zayıflatmadan ve sakinlik yaratmadan enflasyonu düşürme çabalarından bahsetti. ABD ve Türkiye örneklerini ele aldı.

Merkez Bankası’nın ‘liralaşma’ teorisini ‘dolarlaşma’ olarak kabul eden Hanke, dünyanın en güçlü para birimine odaklanmamanın ‘yalan’ olacağını belirterek Türkiye’nin potansiyeline dikkat çekti.

Dua eden iktisatçıların bir arada sahne aldığı panelde, dünyada ve Türkiye’de yaşanan konjonktürel sıkıntılara rağmen sık sık kahkahalar atıldı.

İlk bölümde Özgür Demirtaş, Acemoğlu ve Hanke’ye sorular sorarken, ikinci bölümde konukların soruları yanıtlandı.

Daron Acemoğlu ve Steve Hanke’nin birbirlerinin ‘durgunluk ve enflasyon’ teorileri üzerinde anlaşamamaları aralarında şakalaşmalara neden oldu.

Türkiye, medya ve reel sektör temsilcilerinin art arda en çok sorduğu soruların ana kaynağı olurken, bakanlık adına adı anılan Mehmet Şimşek ne yapmalı, ne yapmalı, Türkiye sorunlarından nasıl kurtulur? içindedir veya yaşayacağı sorunlar büyürse. Ne olacağını merak ettim.

Acemoğlu, sorular karşısında bu dönem için en uygun adayın Mehmet Şimşek olduğunu belirtti.

Daron Acemoğlu’na Türkiye’deki ekonomik sorunlarla ilgili pek çok soru sorulduğunda, ünlü ekonomist 5 aşamada yanıt verdi:

  • Yüksek kalite yani orta vadede verimli büyüme,

  • kurumların organizasyonu,

  • Enflasyon sorununu çözmek,

  • ‘Onların bilmediği’ bankaların sorunlu kredilerinde iyileşme

  • Güvenle ve (seçimden çok önce başladığını söylediği) bütçe sorunlarıyla üretken yatırıma geçiş olması gerektiğini söyledi.

Daron Acemoğlu son olarak değerli bir uyarıda bulundu: “Aksi takdirde Türkiye önümüzdeki 15 yılda teknolojide geç kalacak ve genç nüfusunu kaybederek 90’lı yıllara geri dönecek.”

hacilarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu